Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Turizm Haftası Etkinlikleri

36. Turizm Haftası’nı kutladık.

Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arası kutlanan haftanın açılışı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törenle yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay bir konuşma yaptı. Özbay konuşmasında şöyle dedi:

“Turizm Haftası dolayısıyla düzenlemiş olduğunuz bu açılış töreni ve panelimize katılmanızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.

Özellikle son 30 yılda ülkemiz turizm alanında büyük gelişme kaydetmiş bulunuyor. Önceleri ülkemizi ziyaret eden turist sayısı bir milyona ulaşsın diye hedefler konulurken şimdi bu rakam 20 milyonu aştı, zamanla daha da yükselecek. Çünkü sayısız medeniyete kucak açmış, çok sayıda kültürü barındıran ülkemiz doğal güzellikleri, mutfağı, alternatif turizm faaliyetleriyle ziyaretçilerine güzel bir dinlenme imkânı sunuyor. Bir zamanlar turizmin ekonomide önemli payının olmadığı turizm artık ülkemiz ekonomisinin vazgeçilmez gelir kalemleri arasında yer alıyor.

Biz ülkemizin turizmde genel olarak kaydettiği gelişmeyi Malatya'da yaşamak, yaşatmak istiyoruz. Ülkemize gelen ziyaretçi profiline bakıldığında genel olarak sahil kentlerini ziyaret ettikleri, buralarda uzun süre kaldıkları görülüyor. Ancak turizm artık deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret olarak ele alınmıyor. Turist de farklı yerleri görmek, farklı kültürlere tanıklık etmek ve bu arada dinlenmek istiyor.

Malatya'da turizm faaliyetlerinin temel varlık nedeni yıllardan beri Nemrut Dağı oldu. Bildiğiniz gibi Pütürge ilçemizin Tepehan beldesi üzerinden Nemrut Dağına uzanan bir yol var. Turistler bu yolu kullanarak dağa gidiyor, isterse orada bulunan otelde geceleyip güneşin-doğuşunu batışını izliyor, isterse aynı gün geri dönebiliyor. Nemrut Dağının dünyadaki eşsiz eserler arasında yer alması yabancı turistlerin ilgi odağı olmasında baş etken.

Malatya ve ilçelerinin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için son yıllarda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Müdürlüğümüz, Malatya Valiliği, Fırat Kalkınma Ajansı ciddi araştırma, tanıtım, altyapı çalışmaları yapıyor. Malatya Belediyesi ve bu çalışmaların yapıldığı yöre belediyeleri bu çalışmalara destek sağlıyor.

Son yıllarda bu kapsamda elbirliğiyle ciddi adımlar attık. Malatya'nın antik dönemini yansıtan Arslantepe kazıları 50.yılına ulaştı. Aslında kazılar 1930larda başlamıştı. Ancak 1961’den bu yana İtalyanlar düzenli kazı yapıyor. Arslantepe'de kazıların yapıldığı bölüm geçen yıl açık hava müzesine çevrilip ziyarete açıldı. Bu kazıları gerçekleştiren Roma La Sapienza Üniversitesi arkeoloji heyetine, başta kazı heyeti başkanı Sayın Prof. Dr. Marcella Frangipane'ye ve heyette yer alıp emeği geçen yabancı ve Türk uzmanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Bize böyle bir eseri kazandırdılar, Malatya'nın şehir devletlerinin oluşumunda tarihte ne kadar önemli bir yerde olduğunu ortaya çıkardılar.

Ayrıca Arslantepe'den sonra 1800li yılların ortalarına kadar, neredeyse 2 bin yıl, Malatya'nın merkezi olmuş bugünkü Battalgazi ilçemizde, yani Eski Malatya'da, ciddi çalışmalar yapıldı, eserler ayağa kaldırıldı. Ulu Cami ve Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı restore edilmişti. Kervansaray şu anda çeşitli sanatsal etkinlikler için kullanılıyor, çok sayıda ziyaretçi alıyor. Ayrıca sokak sağlıklaştırma çalışmasıyla oluşturulan Sanat Sokağı ilgi çekiyor. Yapılan bu çalışmalar Battalgazi'nin çeşitli ödüller almasını da sağladı. Bu eserlerin ayağa kaldırılmasında Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan'ın büyük emeği var. Öncelikle Eski Malatya'ya, eserlere sahip çıktı. Bu doğrultuda bilinç oluşturulması için çaba harcadı, öncülük etti. Zaten yerel düzeyde sahiplenme ve öncülük olmadan tarihi/turistik eserleri koruma imkânının olmadığını hepimiz biliyoruz.

Aynı şeyleri Darende için de söyleyeceğiz. Gerek konaklama gerek koruma alanında Darende de aynı bilince sahip. Tanıtım alanında da güzel işler yapıyorlar. Darende'yi her araçla, her platformda en iyi şekilde tanıtıyorlar. Somuncu Baba ve çevresi, Darende Günpınar şelalesi, Tohma Kanyonu ve kanyonda rafting yapılmaya başlanması bu güzel ilçemizi turizm alanında ön plana çıkarıyor.

Arapgir ve Yeşilyurt ilçemizin doğal güzellikleri, tarihi geçmişi ve kültürel mirası bu ilçelerimizin turizmden gelir sağlamasına yarayabilecek. Aynı şeyler diğer ilçelerimiz için de geçerli.

TRT’de yayınlanan Mem-u Zin filmi Arapgir Millet Han’da çekiliyor.

Yukarıda özetle saydığımız turizm potansiyelinin var oluşu aslında bu haliyle turizm anlamında gelir getirmenin garantisi değil. Biz devlet kuruluşuyuz. Turizmde yapabileceklerimiz belli. Tanıtım yapabiliriz. İlimiz ve ilçelerinin turizm potansiyelini her fırsatta gündeme getirebiliriz. Tanıtıcı yayınlar hazırlayıp dağıtabiliriz. Ancak turizm alanında asıl faaliyeti gösterecek olan özel sektördür. Artık turizm çok değişti. Turist bir müşteri olarak nitelikli hizmet istiyor. Yani şurada şu eser var, burada bu eser var, bu haliyle pek anlam ifade etmiyor. Aracınız kaliteli olacak, oteliniz düzgün olacak, lezzetli yemekler sunacaksınız, yöreyi iyi bilen rehberleriniz olacak. Tüm bunları yaparken özellikle temizlik ve sağlığa dikkat etmek zorundasınız. Bunlar sağlanmazsa tur operatörleri, acenteler sizi tercih etmezler. Turizm her yönüyle "kaliteli hizmet" demektir, bunu mutlaka sağlamak zorundayız.

Biz devlet kuruluşları olarak her zaman turizm yatırımcısının yanında yer aldık. Bundan sonra da yanlarında yer almaya devam edeceğiz. Biz kendilerine hizmete hazırız, yeter ki kendileri de Malatya'ya hizmet etsinler, Malatya turizmine hizmet etsinler. Gelin hep beraber bir şeyler yapalım, ilimiz, ilçelerimiz, memleketimiz bundan kazanç sağlasın, insanımıza iş, ekmek kapısı açılsın. Her zaman söylüyoruz: Malatya'nın turizm potansiyeli var. Bu potansiyelin ortaya çıkması için az emek harcanmadı. Artık devlet-özel sektör el ele verelim, bu potansiyel Malatya'nın kayısısı gibi sürekli bir gelir kaynağına dönüşsün.”

Bu konuşmanın ardından “Kentlerde Koruma Bilinci ve Turizmin Önemi” konulu bir panel düzenlendi. Malatya Gazeteciler Cemiyeti İkinci Başkanı, Hâkimiyet Gazetesi sahibi ve araştırmacı-yazar Kemal Deniz’in moderatörlüğünde yapılan panelde Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Murat Sezik konuştu.

Malatya konulu sinevizyon gösterisinin ardından İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Müzik Topluluğu bir müzik dinletisi sundu. Bekir Tanyeri (bağlama), Gökhan Kuş (klavye), Nurcan Selçuk ve Abdullah Kulcu (solist) dinleyicileri türkülerle coşturdu.

Törene Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk da katıldı.